BluePink BluePink
XHost
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

DRUM NOU IN FAGARAS PE MUCHIE NORDICA

Obiectiv: Muchia Tunsului(grad 1A)- Custura Ciobanului(3B)- Vf.Negoiu

9 IULIE 1999, VINERI

Ploiesti: soare, apoi rapaiala de ploaie. Ma gasesc in gara cu Alin Berbec si Florin Miu iar in tren cu coechipierul lui Florin. Eu cu Alin vom merge spre Negoiu iar ceilalti doi spre Zanoaga. Plecam la 19.50 cu "mocanita". In luna nov 1998 urcasem muchia Scarisoara, prima mea culme nordica fagarasana iar acum pusesem ochii pe Tunsu(Culmea Saratii) cu a ei Custura finala ce ne-ar conduce pe Negoiu Junior. In urma cu vreo 2 ani citisem Dragusul de iarna urcat de Ciprian Teodorescu si Eugen Ionescu insa imi doream ceva mai tare stiind ca am un coechipier(cap) excelent, cu experienta vasta. Colegii de la Clubul emilian Cristea imi propuneau muchiile ce marginesc Valea Bilei insa eu nu si nu...vreau spre Tunsu fiindca muchia ma uimise prima data cind am vazut-o de la Cab Negoiu pe o ploaie torentiala in sept 1996(pe toate jgheaburile se formasera cascade).

10 IULIE 1999, SIMBATA

1.30- Porumbacu, ceva stele dar si ceata. Avem 6Km pina-n Porumbacu de Sus(2.45) La 3.40 sintem pe valea Riului Mare, la confluenta cu V.Tunsului, linga o cabanuta si ceva corturi. Raminem pe podet pina se lumineaza.

5.00- ne trezim cu frigul in oase(n-avem saci de dormit, Alin are izopren si o pufoaica); luna e secera. La 5.30 plecam pe V.Tunsului pe drum forestier. Gasim un canton silvic si imi pun ghetele. Apa din piriu e tulbure si nu putem sa alimentam. Drumul se transforma in poteca cu balarii imense si ude. Sintem fleasca de uzi la picioare. La 7 sosim la capatul drumului(potecii de pe vale) si ca un facut, in loc sa urcam in culmea din stinga (cum planuisem sa trecem pe la un adapost casa de vinatoare si pe ceva poteca de culme), trecem apa spre dreapta (eu alunec si pierd un bat de ski in apa; incercarile de a-l gasi esueaza si sint compatimit de Alin ca si Soso a pierdut un optar in traseu).
O schita interesanta cu Muchia Tunsului se gaseste aici pe Picasa (http://picasaweb.google.com/hikerph/MuchiaTunsuFagarasSiBaiuluiCuCiprianTeodorescuDe1dec2009#5411144123218627922).
Ne luptam cu vegetatia inalta pina in Seuta La Fag din Culmea Scoreiului. Gasim un troliu cu cablu. Mai departe nici o urma de om, numai poteci de animale mari. Copaci putrezi la pamint. Din zona unor stinci vedem Furca Tunsului. Soare din plin. Dupa inca 1 h iesim in jnepenis. Vine ceata care se joaca cu noi si facem o pauza de masa(30 min) apoi plecam spre Furca.


Sintem obositi si apa e pe sfirsite. Alin propune sa coborim dar eu vreau sa facem o noapte alba in jnepeni. Vremea se joaca cu noi si ne indeamna sa ne retragem. Zarim Cab.Negoiu la ~400m sub noi. Gasim piriiase si acum vrea Alin sa raminem in padure si sa facem un adapost din crengi.La 12.20 renuntam; pante abrupte, putregaiuri, stinci tip vizuini. Traversam piraie si apoi iesim la apa Saratii. Trecem desculti si apoi urcam pe fata estica a Serbotei in cautarea potecii spre cabana. Tai urme in balarii si pe la 15.30 iesim la capatul drumului forestier, amonte de Cariera.

Mincam si la 16.10 prindem poteca spre cabana.(indicator: "1-1,5 h Cab.Negoiu"). Mergem in pas vioi de parca nu s-ar fi intimplat nimic.

17.05- bif spre Cascada Serbota(10-15 min.). Noi facem 7-10 min. E soare si peisajul magnific.


La 17.45 continuam drumul spre cabana("20 min").

18.00 Cab.Negoiu(1546 m), aflu ca ieri a plouat enorm de mult. Alin vrea sa mearga la prici (20.000 lei/loc) si pacatuim cu banii...si cu tot ce-am facut azi. Camera cu 2 paturi=45.000 lei. La 18.50 las rucsacul in grija lui Alin la priciuri si apoi pornesc spre Caldarea Saratii. Trec repede pe cele 9 podete din Drumul Zmeilor (Drachensteig) , ma catar pe niste bolovani, pun mina pe zapada si... privesc Custurile!!!

La ora 8 seara intru la prici si iau cina. Alin isi sparge basicile. Seara se inteteste vintul.

11 IULIE 1999, DUMINICA

Ora 4- ma trezesc, e senin. La 5 il scol si pe Alin dar imi intoarce spatele, asa ca la 6.45 iesim de la priciuri iar la 7.20 din fata cabanei. Vinticel si senin. Urcam pe Piciorul Serbotei. La 8.15 luam micul dejun. La 8.45 urcam iar si gasim un ciine mox ranit. Ii lasam niste apa si ne vedem de drum.


10.00-Vf.Serbota(2331 m), punct de belvedere si facem poza spre Mizgavu.


Vederea custurii ne-a speriat si a fost vorba sa...ne legam in coarda. Vazind ca ceilalti turisti merg lejer, pornim si noi pe la 10.20. Coborire abrupta, hornuri scurte. Exista si o poteca de ocolire pe fata sudica. La 11.30 exploram o pestera, bun adapost.

Apoi urcam pe o culme cu iarba si sosim in Saua Cleopatrei.

Parasesc poteca marcata si urc singur pe Negoiu Mic (punctul somital al Muchiei Tunsului) si incepe sa-mi para rau ca n-am facut Custura Ciobanului (mi se pare usor).

12.55- Vf.Negoiu(2535 m), zarim L.Vidraru si Cariera. Un om  ne da sa privim prin binoclu.


La 13.55 plecam spre Strunga Dracului. Alin e pe lanturi(iese inaintea mea cu 2 min) iar eu cobor la liber in ~20 min.
str dracului
Traversam Caldarea Laitii si trecem prin Portita Caltunului unde e vint taricel. La 15.15 raminem la refugiul Caltun (Toma Boerescu, 2135 m).

De pe custura vin 3 turisti cu un ciine lup, dar au coborit pe Str.Doamnei. Ne plimbam la baza peretelui nordic al Lespezilor-Caltunului. Alin intra in ref iar eu vizitez putin Creasta Crenelata, pe deasupra traseului Vama Cucului. Gasesc zapada si un vilcel ce cade in V.Laitii. Vint puternic.

12 IULIE 1999, LUNI

5.15- trezirea, frigulet, bate vintul, ceata iar Laitelul si Negoiul nu se vede. Locurile din refugiu s-au ocupat (9 persoane + 1 ciine).

5.50- plecam spre Balea Lac. Vint din sud. Zarim oile in caldari. Trecem si pe lanturi. Pe la  ~7 sintem pe Laitel(2390 m) iar pe la 8 sintem in Saua Paltinului unde gasim zapada.


Facem poze pe zapada. Ceata nu se lasa ridicata. Urcam spre Fereastra Bilei, traseu cu ceva accidentatii. Urc pina la stilpul cu punctele cardinale.

Inca un urcus peste Iezerul Caprei si apoi coborim in Saua Caprei(2315 m, ora 9.05). Dupa 10 min pauza, pornesc singur pe Vf.Buteanu. Urc singur fara ranita si la 9.40 sint pe Buteanu (2507 m). Capre negre in V.Arpaselului, zaresc putin Vaiuga, Albota si Urechile de Iepure. Dupa 10 min cobor inapoi spre Capra prin Portita (Spintecatura 2480 m). La 10.15 il gasesc pe Alin destul de infrigurat si coborim in Caldarea Bilea. La 10.45 incepem ciborirea pe triunghi albastru de la Bilea pe Transfagarasan. Un berbec ne priveste suspicios. Pozam Cascada Bilea si apoi iesim la Hotelul Bilea Cascada(ora 13, 1234 m).

Facem 40 min pauza de masa. Ceata inca acopera creasta. Cad citiva picuri de ploaie.Turistii de la autocare merg cu cabina. Mincam zmeura cam nefacuta. Ma schimb in tenesi. Marcajele apar in lungul soselei. Pe la Cab.Vama Cucului vad corcoduse si soc; vile scumpe. Dupa ~15Km intram in Cirtisoara. La Casa Memoriala Badea Cirtan e lacatul pus. La iesirea din sat ne spalam la un robinet cu apa calduta si apoi mergem in linie dreapta prin cimp inca ~3Km. La DN e un Peco Ora ~18). Spre Bilea Lac sint 35Km pe sosea, Scorei 4Km, Fagaras 35Km iar spre Cirta pe sosea sint 2Km. Noi urmam un drum de piatra pe Valea Laitii pina ajungem la calea ferata. Facem o baie in riu si apoi trecem apa si in 10 min sosim la Halta Cirta. 



20.55- tren personal pina in Brasov. La 23.30 sintem in gara Bv si cautam ceva de mincare. Noaptea stam in sala de asteptare pina la primul personal spre Ploiesti.

13 IULIE 1999, MARTI

    6.25- tren spre Ploiesti. Soare. Daca n-as avea basici in talpi as cobori cu Alin prin Busteni sa facem ceva catarare. Pe la ~9 sintem in Ploiesti.

TARIF TREN PERSONAL: -Ploiesti- Porumbacu=23.000 lei, redus

                                             -Cirta- Ploiesti= 20.000 lei, redus

PS: cum sosesc acasa aflu de accidentul mortal al lui Galiani aka Mihai Cioroianu petrecut pe K2, Karakorum, al doilea gigant cu 8611m, trist! Omul era la al 3-lea gigant...